Netwerken roept associaties op met recepties aflopen, koud bellen (“cold calling”) en andere activiteiten die door veel mensen minder aangenaam gevonden worden. Dat is echter een beperkte opvatting van netwerken. Netwerken is ook: contacten leggen, over leuke dingen praten, kijken wat je voor elkaar kunt betekenen.

  • Klik hier voor boeken over solliciteren

Waarom is netwerken belangrijk?

Naar verluidt komt 70% van de banen nooit in de krant, op het internet of in de kaartenbak van het UWV. De meeste banen worden onderling vergeven. Dat is de normaalste zaak van de wereld, op elk niveau. Dat elke vacature gepubliceerd zou moeten worden in de krant of op internet, zoals je soms wel hoort, is een sprookje (afspraken binnen bedrijven uitgezonderd). Het vervullen van vacatures zonder dat ze ooit bekend gemaakt worden, gebeurt overal.

Voorbeeld. Heb je ooit een advertentie in de krant zien staan voor minister? Nee. Hoe word je dan minister? Simpel, door iemand te kennen die je naam noemt bij de (dan nog) kabinetsformateur. Wanneer die je geschikt vindt, is je benoeming nog slechts een formaliteit.

Tweede voorbeeld. Zie je vaak advertenties in de krant voor pizzakoerier? Een heel enkele keer misschien. Maar veel meer pizzakoeriers worden pizzakoerier omdat ze iemand kennen die dat al is. En die hen als kandidaat-pizzakoerier introduceert bij een pizzabakker.

Hoe kun je het beste netwerken?

Natuurlijk zijn dit slechts voorbeelden. Het vergeven van banen aan vrienden of bekenden gebeurt echter op elk niveau. Als je op zoek bent naar een baan, is netwerken dus van het grootste belang. Hoe zorg je er nou voor dat je zelf ook een baan krijgt via je netwerk?

  • Investeer in je relaties wanneer je (nog) werkt. Relaties zijn niet alleen je collega’s bij jou op de afdeling of het bedrijf, maar ook klanten, leveranciers etc. Vraag je eens af wie je zou kunnen benaderen als je een (andere) baan zou zoeken en investeer in je relatie met hen.
  • Relaties zijn ook de mensen van de hengelsportvereniging of de voetbalclub.
  • Als je op zoek bent naar een baan, benader mensen in eerste instantie dan niet direct met die vraag. Het beste kun je vragen om advies. De boodschap dat je beschikbaar bent komt in een netwerkgesprek vanzelf naar boven.

Tips voor je loopbaan

  • Vragen over solliciteren, werk en loopbaan? Lees een boek. Ook boeken voor coaches.
  • Voorbeeld nodig van een sollicitatiebrief? Download hier een voorbeeld in Word dat je gemakkelijk zelf kunt invullen met jouw gegevens. Slechts €3,95!

  • Als je nog werkt en je wilt niet dat je werkgever erachter komt dat je op zoek bent naar iets anders, wees dan alert op wat je zegt, zodat je niet je huidige positie in gevaar brengt.
  • Concentreer je niet (alleen) op belangrijke mensen. De meest waardevolle netwerkcontacten zijn mensen op je eigen niveau of iets daarboven. Zij hebben er het meeste belang bij iets voor jou te doen omdat het voor hen het meest waarschijnlijk is dat je ooit iets terug kunt doen.
  • Praat ook met mensen in je directe omgeving. Weet je precies hoe je partner aan zijn of haar baan is gekomen? Of je buurman? Of hoe zij omgaan met netwerken? Vraag er eens naar.
  • Netwerken is niet alleen praten maar vooral luisteren. De meeste mensen vinden het prettig om over zichzelf te praten. De kans aardig gevonden te worden is groter als je op tijd je mond weet te houden.
  • Bedank je netwerkcontact voor het gesprek, maar ga niet slijmen. Een gepast geschenk achteraf of een fles wijn met kerst kan nuttig zijn, maar overtuig je ervan dat het kan. Met overdreven (re-)acties verdwijnt je netwerk als sneeuw voor de zon.

Wie zijn kansen op een (nieuwe) baan met meer dan 200% wil laten toenemen, kan niet zonder netwerken. En het is heus niet alleen voor gladde jongens en meiden, want eigenlijk netwerken we allemaal.


Bestel nu:

Spring eruit met je sollicitatiebriefSpring eruit met je sollicitatiebrief

Erik den Draak

Een sollicitatiebrief is een van de belangrijkste schakels op weg naar een nieuwe baan. Veel mensen hebben vragen over hun sollicitatiebrief. Hoe lang moet de brief zijn? Wat zet je in de brief en wat in je cv? Wat is er veranderd nu brieven meestal digitaal verstuurd worden? In “Spring eruit met je sollicitatiebrief” lees je alles over sollicitatiebrieven en leer je hoe je jouw sollicitatiebrief eruit laat springen, zodat je meer kans maakt op een uitnodiging voor een gesprek!


Lees meer over solliciteren:

×