Curriculum vitae (cv)
Je cv is het belangrijkste document van je sollicitatie
Natuurlijk stuur je bij je sollicitatiebrief altijd een curriculum vitae (kortweg: cv) mee, want je cv is het belangrijkste “visitekaartje” dat je neerlegt bij een toekomstige werkgever. Daarom moet het zowel inhoudelijk als qua vormgeving goed zijn. Bij het beoordelen van jouw geschiktheid voor de vacature kijkt men meer naar je cv dan naar je sollicitatiebrief.
- Klik hier voor boeken over solliciteren
Waarom is je cv zo belangrijk?
In je curriculum vitae (letterlijk: levensbeschrijving) staat onder andere welke opleiding en ervaring je hebt. Op basis daarvan maakt een werkgever een inschatting van je talenten en geschiktheid. Een goede sollicitatiebrief is niet onbelangrijk, maar een goed cv geeft een beter overzicht van wat je te bieden hebt dan de sollicitatiebrief. Meer mensen worden uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek op basis van hun cv, dan op basis van hun sollicitatiebrief.
Download een format
Een goed cv maken is niet moeilijk als je weet hoe het moet. Doe je voordeel met onderstaande tips. Een voorbeeld van een eenvoudig cv kun je hier bekijken. Gebruik het ter inspiratie of – als je dit format wilt gebruiken – download het op deze pagina. Daar vind je ook een format van een (open) sollicitatiebrief of het e-book “Zó schrijf je een sollicitatiebrief”.
Tips voor je loopbaan
- Met een van onze loopbaanadviseurs sta je er niet alleen voor.
- Vragen over solliciteren, werk en loopbaan? Lees een boek. Ook boeken voor coaches.
- Kort en bondig, digitaal en handig: de e-boeken van Loopbaanadvies.net over loopbaanadvies, solliciteren en outplacement. Slechts €5,95 per download.
- Voorbeeld nodig van een sollicitatiebrief? Download hier een voorbeeld in Word dat je gemakkelijk zelf kunt invullen met jouw gegevens. Slechts €3,95!
Indeling van het cv
Maak je cv origineel, maar niet te feestelijk. Gebruik een duidelijk lettertype. Het lettertype van je cv mag afwijken van het lettertype van de begeleidende sollicitatiebrief. Denk bij het maken van je cv ook eens aan een kadertje, tabs, tabellen enzovoort, maar pas op dat je niet overdrijft. De belangrijkste kwaliteit van je cv is duidelijkheid.
Gebruik bij voorkeur de volgende indeling:
- Persoonsgegevens
- Opleidingen en cursussen
- Werkervaring
- Overige informatie
ad 1) Bovenaan vermeld je je naam, adres, telefoonnummer en geboortedatum en -plaats. Vermeld in geen geval je telefoonnummer op je huidige werk, omdat je daar doorgaans niet gebeld wilt worden over je sollicitatie. Bedenk dat je op je mobiele nummer altijd een telefoontje over je sollicitatie kunt krijgen, ook als je op je (huidige) werk zit. Informatie over je burgerlijke staat en nationaliteit zijn normaal gesproken niet relevant.
ad 2) Noem in (a-) chronologische volgorde alle opleidingen die je na de lagere school gedaan hebt, ook de opleidingen die je niet afgemaakt hebt. Gebruik een aparte kolom voor cursussen die relevant zijn voor de baan of het soort werk waar je op solliciteert. Wanneer talenkennis relevant is, zet die dan in een tabel (zie dit voorbeeld).
ad 3) Vermeld de naam van de organisaties waar je werkte met de vestigingsplaats, de functienaam en een korte functie-inhoud. De functie-inhoud is minder belangrijk als het langer geleden is dat je de baan vervulde. Houd het kort en bondig, wanneer ze meer willen weten dan zullen ze daar tijdens het sollicitatiegesprek wel naar vragen.
ad 4) Hobby’s en bestuurlijke functies vermeld je normaal gesproken alleen als ze relevant zijn voor de functie. Ook kun je aan het einde referenties opnemen of de zinsnede “op verzoek kunnen referenties verstrekt worden”. Vergeet niet je referenten van tevoren in te lichten.
De volgorde
Over de volgorde van gegevens bestaan verschillende meningen. Gebruikelijk was dat je in je cv begon met de opleidingen en werkervaring die het langst geleden waren (chronologisch). Het zogenaamde “Amerikaanse cv” (a-chronologisch) draait dat juist om. De laatste jaren zie je deze volgorde het meest. Sommige selecteurs geven de voorkeur aan een Amerikaans cv, dat vinden ze makkelijker leesbaar of “moderner”. Omdat je niet weet wat de voorkeur is van degene die je brief gaat lezen, kun je gerust je eigen voorkeur (blijven) gebruiken. De inhoud is immers belangrijker is dan de volgorde.
Foto meesturen?
Voor het meesturen van een foto geldt hetzelfde als voor het “opleuken” van je cv in het algemeen: doe dat alleen als het echt een goed idee is en als het past bij de baan en de organisatie waar je solliciteert. In de meeste gevallen kun je beter geen foto meesturen of inscannen, aangezien dat in deze fase niets toevoegt. Behalve als je solliciteert als model of acteur natuurlijk.
Bestel nu:
Spring eruit met je sollicitatiebrief
Erik den Draak
Een sollicitatiebrief is een van de belangrijkste schakels op weg naar een nieuwe baan. Veel mensen hebben vragen over hun sollicitatiebrief. Hoe lang moet de brief zijn? Wat zet je in de brief en wat in je cv? Wat is er veranderd nu brieven meestal digitaal verstuurd worden? In “Spring eruit met je sollicitatiebrief” lees je alles over sollicitatiebrieven en leer je hoe je jouw sollicitatiebrief eruit laat springen, zodat je meer kans maakt op een uitnodiging voor een gesprek!