Re-integratie
Wat zijn mijn mogelijkheden om terug te keren naar (betaald) werk?
Re-integratie betekent dat je weer aan het werk gaat na (langdurige) werkloosheid of ziekte. Re-integreren kan in je eigen werk of in ander werk, zowel bij je eigen werkgever (na langdurige ziekte) als elders.
Re-integratie met en zonder uitkering
Als je langere tijd ziek bent geweest maar je loon is (geheel of gedeeltelijk) doorbetaald, dan zal je op een gegeven moment terugkeren in je oude baan bij je oude werkgever. Als dat niet meer kan door de ziekte of de aandoening die je hebt en aanpassingen aan de werkplek volstaan niet (denk bijvoorbeeld aan de stratenmaker met een kunstheup), dan zal je werkgever in overleg met jou re-integratie regelen. De bedrijfsarts is daar meestal ook bij betrokken.
Mensen die een uitkering van het UWV ontvangen, krijgen soms ook begeleiding aangeboden. Je re-integratiebegeleider helpt je dan op weg naar betaald werk.
Bekijk het filmpje van het UWV over begeleiding bij uw re-integratie
Krijg je een uitkering van de gemeente, dan helpt die (ook) bij het vinden van werk. Ook mensen zonder uitkering worden in sommige gevallen geholpen bij hun re-integratie. Daarvoor moet je wel ingeschreven staan bij het UWV als werkzoekende.Re-integratie 1e en 2e spoor
Wanneer je werkgever voor re-integratie zorgt, wordt ook wel gesproken van re-integratie 1e spoor en 2e spoor. Met re-integratie 1e spoor wordt bedoeld dat je terugkeert bij je oude werkgever en daar passend werk krijgt aangeboden. Re-integratie in eigen of aangepast werk na ziekte is een wettelijke verplichting van een werkgever, maar soms heeft een werkgever daar geen mogelijkheden voor. In dat geval moet je werkgever je helpen met het vinden van een baan elders. Dat heet re-integratie 2e spoor. Vaak heeft de werkgever de deskundigheid daarvoor niet zelf in huis en wordt een re-integratiebureau ingeschakeld.
Tips voor je loopbaan
- Met een van onze loopbaanadviseurs sta je er niet alleen voor.
- Vragen over solliciteren, werk en loopbaan? Lees een boek. Ook boeken voor coaches.
- Kort en bondig, digitaal en handig: de e-boeken van Loopbaanadvies.net over loopbaanadvies, solliciteren en outplacement. Slechts €5,95 per download.
- Voorbeeld nodig van een sollicitatiebrief? Download hier een voorbeeld in Word dat je gemakkelijk zelf kunt invullen met jouw gegevens. Slechts €3,95!
Wat is een re-integratiebureau?
Een re-integratiebureau helpt je met solliciteren en het zoeken naar een baan. Het UWV en de gemeente zijn geen re-integratiebureaus. Een re-integratiebureau is echt een aparte organisatie. Het kan een eenmansbureau zijn of een grote organisatie waar veel begeleiders werkzaam zijn en veel cliënten komen. Veel outplacementbureaus en loopbaanadviseurs combineren hun werk met re-integratie. Ook enkele van de loopbaanadviesbureaus op deze site (zie de overzichtspagina) zijn actief als re-integratiebureau.
Hoe gaat het re-integratiebureau te werk?
Om je te helpen een passende baan te vinden worden meestal eerst je vaardigheden in beeld gebracht. Een re-integratieadviseur (ook wel re-integratieconsulent genoemd) voert gesprekken met je over je mogelijkheden. Soms volgt een beroepskeuzetest of sollicitatietraining. Indien nodig kan scholing of een cursus geregeld worden. De activiteiten die plaatsvinden tijden een re-integratietraject komen in grote lijnen overeen met outplacement; beide bevatten activiteiten, coaching en advies die je helpen om een nieuwe baan te vinden.
Verder lezen
Het UWV kan je ruimschoots van informatie voorzien over re-integratie. Dat doen ze o.a. op hun website. Ook de Rijksoverheid en de FNV geven informatie op internet. Hier een paar linktips:
- Ik ben ziek en heb een werkgever (UWV)
- Wie helpt mij bij re-integratie? (Rijksoverheid)
- Re-integratie (FNV)
- Re-integratie: terug aan het werk na ziekte (Loopbaanadvies.nl)
Bestel nu:
Spring eruit met je sollicitatiebrief
Erik den Draak
Een sollicitatiebrief is een van de belangrijkste schakels op weg naar een nieuwe baan. Veel mensen hebben vragen over hun sollicitatiebrief. Hoe lang moet de brief zijn? Wat zet je in de brief en wat in je cv? Wat is er veranderd nu brieven meestal digitaal verstuurd worden? In “Spring eruit met je sollicitatiebrief” lees je alles over sollicitatiebrieven en leer je hoe je jouw sollicitatiebrief eruit laat springen, zodat je meer kans maakt op een uitnodiging voor een gesprek!