Aan het begin van je loopbaan kies je een opleiding en daarmee vaak ook een beroep. Gedurende je werkzame leven maak je dan een aantal stappen die tezamen je loopbaan of carrière vormen.

Maar het gaat niet altijd vanzelf in je loopbaan. Je komt bijvoorbeeld niet hogerop terwijl je dat wel wilt en kunt. Collega’s kunnen zich schuldig maken aan politieke spelletjes en ellebogenwerk. Of je doet vreselijk je best maar je blijft het gevoel houden dat je niet in de goede functie zit. Ontslag kan betekenen dat je ineens zonder baan zit.

  • Klik hier voor boeken over leven en loopbaan

Het gaat niet altijd vanzelf in je loopbaan

Dan kan advies van een deskundige zeer wenselijk zijn. Zit je wel op de goede plek? Hoe kom je aan een andere baan? Welk beroep past het beste bij jou? Vele tienduizenden mensen hebben zulke loopbaanvragen en veel daarvan raadplegen een gespecialiseerde loopbaanadviseur. Als je een traject van loopbaanbegeleiding gaat doen, vraag je jezelf af wie je bent, wat je wilt, waarom je dat wilt en wat andere mogelijkheden zijn. En ook hoe je dat kunt bereiken. De loopbaanadviseur helpt je daarbij. Uiteindelijk kom je erachter wat het beste bij je past en hoe je die baan kunt krijgen.

Loopbaanbegeleiding Loopbaanbegeleiding betekent dat je onder begeleiding van een deskundige met je werkprobleem aan de slag gaat. Denk daarbij aan het vinden van een passend beroep, de juiste baan, of een nieuwe baan. Loopbaanbegeleiding is een verzamelnaam waar diverse vormen van advies en coaching onder begrepen worden.
Outplacement Outplacement is hulp bij het zoeken naar een andere baan na ontslag. Vaak heb je nog wel werk of ben je kort geleden ontslagen. Outplacement wordt vaak ingezet bij reorganisaties of bij een arbeidsconflict.
Re-integratie Als je na een ziekte of door (gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheid geen baan meer hebt of niet door kunt in je oude functie, dan moet je op zoek naar nieuw werk. Dat heet re-integratie. Re-integratie lijkt in de praktijk veel op outplacement.

Tips voor je loopbaan

  • Vragen over solliciteren, werk en loopbaan? Lees een boek. Ook boeken voor coaches.
  • Voorbeeld nodig van een sollicitatiebrief? Download hier een voorbeeld in Word dat je gemakkelijk zelf kunt invullen met jouw gegevens. Slechts €3,95!

Beroepsverenigingen Loopbaanadviseur is een vrij beroep. Er zijn geen specifieke toelatingseisen zijn om als loopbaanadviseur te gaan werken. Maar je wilt natuurlijk wel advies krijgen van een echte professional. Gelukkig zijn er beroepsverenigingen die de kwaliteit van loopbaanadviseurs in de gaten houden.
Psychologische tests Psychologische tests worden veel gebruikt voor het screenen van kandidaten in sollicitatieprocedures, maar zijn ook heel nuttig bij het vinden van antwoorden op loopbaanvragen.
Zelf met je loopbaanvragen aan de slag Moet je met loopbaanvragen direct naar een loopbaanadviseur? Nee, er is veel dat je zelf kunt doen. Lees een goed boek of doe een online test. In plaats van een traject met een loopbaanadviseur of ter voorbereiding erop.

Bestel nu:

Spring eruit met je sollicitatiebriefSpring eruit met je sollicitatiebrief

Erik den Draak

Een sollicitatiebrief is een van de belangrijkste schakels op weg naar een nieuwe baan. Veel mensen hebben vragen over hun sollicitatiebrief. Hoe lang moet de brief zijn? Wat zet je in de brief en wat in je cv? Wat is er veranderd nu brieven meestal digitaal verstuurd worden? In “Spring eruit met je sollicitatiebrief” lees je alles over sollicitatiebrieven en leer je hoe je jouw sollicitatiebrief eruit laat springen, zodat je meer kans maakt op een uitnodiging voor een gesprek!


Kijk ook naar:

×