Outplacement betekent volgens Wikipedia “begeleidende diensten om ontslagen of met ontslag bedreigde werknemers te helpen bij het vinden van een nieuwe betrekking of bij het opstarten van een activiteit als zelfstandige.” Bij reorganisaties wordt vaak outplacement aangeboden aan boventallige medewerkers. Ook in vaststellingsovereenkomsten zie je regelmatig dat er een vergoeding voor outplacement is opgenomen. Maar wat heb je daaraan? En wat doe je precies als je in de outplacement zit?
Om maar met een wijdverbreid misverstand te beginnen: je krijg geen nieuwe baan aangeboden als je outplacement doet. Die nieuwe baan zal je nog altijd zelf moeten vinden. Bij outplacement word je daar wel bij geholpen. Een outplacementadviseur of -coach leert jou hoe je het meest effectief kunt solliciteren. Ook worden sollicitaties voorbereid en nabesproken. Soms duurt outplacement totdat je een nieuwe baan hebt gevonden. In die zin is outplacement weer wel een garantie op een nieuwe baan.
Waarom jij?
Omdat ontslag nooit leuk is wordt er bij de intake vaak ook aandacht besteed aan je vorige werk. Waarom moest nou net jij eruit? Wat ging er goed in je oude baan en wat ging er minder? Vergelijk het terugkijken op je oude baan met een ‘warming up’. Zonder warming up loop je sneller vast in het sollicitatieproces dus is het goed om ook even pas op de plaats te maken onder het motto ‘soms is even stilstaan een hele vooruitgang’.
Kennis van de arbeidsmarkt
De arbeidsmarkt benaderen is meer dan alleen mailtjes sturen op vacatures. Kennis van de arbeidsmarkt vergroot je kansen. In de grond van de zaak is solliciteren een vorm van sales. En bij sales hoort marketing. In elk goed outplacementtraject wordt niet alleen aandacht besteed aan jou als persoon met je kwaliteiten, maar ook aan de arbeidsmarkt met z’n kansen en uitdagingen.
Ten slotte ga je gewapend met kennis van jezelf en kennis van de arbeidsmarkt aan de slag. Soms heb je snel een nieuwe baan, maar voor anderen duurt het langer. Vooral voor die laatste groep is het belangrijk dat je ook leert omgaan met teleurstellingen. Dat je niet bij de pakken neer gaat zitten na de zoveelste afwijzing. Misschien zijn al die afwijzingen wel aanwijzingen, dat je niet goed zit bijvoorbeeld. Een outplacementbegeleider kan je helpen om die aanwijzingen om te zetten in (zelf-) kennis waarmee je nog doelgerichter te werk kunt gaan.
Resultaat
Uiteindelijk lukt het vrijwel iedereen die in de outplacement zit om een nieuwe baan te vinden. Of om aan de slag te gaan als zelfstandige, want voor lang niet iedereen is een vaste baan de meest ideale manier om je brood te verdienen. Voor bijna iedereen is outplacement een verrijking en een tijd in je leven waar je misschien niet met plezier, maar toch wel met voldoening op terugkijkt.